Határozd meg az értékedet!

Befektetésekkel kapcsolatos beszélgetéseimen gyakran találkozom azzal a problémával, hogy szívesen tanulna az illető befektetésekről, de nincs mit befektetnie, ezért fölöslegesnek gondolja.

Személyes tapasztalatom, hogy sokkal jobb akkor megtanulni a befektetésekkel kapcsolatos alapokat, amíg nincs mit befektetni, és így el tudod kerülni azt, hogy drága tanulópénzt fizess a tudásért. Sajnos az én életutam úgy alakult, hogy volt lehetőségem sok pénzt befektetni, még mielőtt a tudásom megfelelő szintre fejlődött volna, így jópár harvardi diploma árába kerültek a kezdeti lépések.

Ezért az egyik javaslatom, hogy igenis, kezdj el tanulni, teljesen mindegy, mennyire nincs most pénzed, vagy mennyire nagy adósságaid vannak.

A másik tapasztalatom ezzel kapcsolatban, hogy sokaknak két, nagyon egyszerű okra vezethető vissza, hogy nincs mit befektetniük:

1. az egyik ok, hogy nem képes megtakarítani a bevételei egy részét, ezért nem tud összerakni egy komolyabb összeget ahhoz, hogy legyen indulótőkéje. Itt sokszor nem azzal van a baj, hogy ténylegesen nincs miből, hanem sokkal inkább a szokás hiánya, egyszerűen nem szeretünk félretenni, mert elkölteni jobb, könnyebb. Nagyon egyszerű módszert javaslok: nyiss magadnak egy külön számlát, és a havi bevételeid 10 %-át minden hónapban, a hó elején helyezd el ezen a számlán. 3-4 hónap után már kezd kialakulni egy új szokásod ezzel kapcsolatban, és ha kitartó vagy, rá fogsz jönni, hogy igazából semmi nem múllik azon a 10 %-on. Nagyon ritkán fordul elő, hogy pont ez a 10 % oldaná meg az életedet az adott hónapban. Ehhez az elkülönített számlához ne nyúlj, ne költsd el ezt a tőkét, ez lesz annak az alapja, ami a passzív jövedelmet fogja Neked termelni. (később írok majd arról, mikor, és mit érdemes ezzel az összeggel kezdeni)

2. Ha tényleg az a helyzet, hogy nem tudsz a bevételeidből semmit félretenni, nincs más út, mint az, hogy megnöveled a bevételeidet. 

Ez már egy összetett, és nagyon izgalmas téma, pár dolgot szeretnék kiemelni. 

- Először érdemes végiggondolni, hogy mi a Te különleges képességed. Miben vagy jó, mi az, amit élvezettel, lelkesedéssel csinálsz, mi az, amiben szívesen fejlődnél akár az életed végéig is. 

- Ha tudsz válaszokat adni ezekre a kérdésekre, gondold végig továbbá, hogy ezek közül a területek közül hol tudsz értéket adni másoknak. 

- Ha ezen is túl vagy, akkor a következő feladat, hogy a  területeden belül határozd meg, mi lesz a Te specializációd. Miben leszel más, mint a piacon lévő konkurencia. Találj ki egy eddig még nem használt résterületet a szakterületeden belül. Ez azért fontos, hogy a munkád értékét ne a konkurenciához kelljen viszonyítanod, hanem a céljaiddal összhangban, és az önértékelésed szerint tudd magadat "beárazni".

- Ha ez is megvan, akkor nincs más dolgod, mint végiggondolod, milyen bevétellel lennél elégedett havi szinten, hová szeretnél eljutni ezen a területen. Tedd mellé, milyen lépéseket szükséges meglépned, mi a konkrét munkafolyamat, hogy ez a bevételi cél valósággá válljon.

- Ezekután pedig irány a cselekvés, tedd meg a szükséges lépéseket, szerezd meg a szükséges készségeket, kapcsolatokat, lehetőségeket, és hidd el, hogy a bevételeid megnövelése kizárólag a Te kezedben van. :)