Mire vársz?

A mai blogbejegyzés az életem egyik alapvető mozgatórúgója, úgy döntöttem, hogy most írok is róla. Történt már Veled olyan az életben, hogy szinte azt érezted, "meg vagy bénulva", nem tudsz cselekedni? 

Érezted már, hogy nem tudsz döntést hozni a lehetőségek között, nem vagy képes elkezdeni valami új dolgot az életedben, vagy nem fejezel be valamit, ami az elején jónak tűnt? 

Esetleg volt már olyan pillanata az életednek, amikor egyszerre több mindenbe belevágtál, de végül egyikből sem lett semmi?

Megsúgom Neked, hogy velem már számtalanszor történt ilyen a múltban, hiszen én is emberből vagyok. A feladatunk az, hogy egyre kevesebbszer éljük meg a fenti dolgokat, de ne hibáztasd magadat, ha most rosszul estek ezek a sorok. Inkább nézzük meg a mögöttes filozófiát, mit lehet tenni, hogy ez a jövőben máshogy alakuljon?  

Kezdjük az elején. A legtöbben nehezen hozunk meg döntéseket, imádunk tervezgetni, gondolkodni a dolgokon, "agyalunk", de nem cselekszünk. Önmagában erről a témáról is lehetne akár egy könyvet is írni, de most megpróbálom pár sorban összeszedni, mit gondolok, mit tapasztaltam erről. Van egy ismert mondás: "A puding próbája az evés." Fogadd el tőlem, hogy az életedet nem tudod fejben megoldani. A folyamatos tervezgetés és halogatás pont azt az erőt rombolja benned, ami ahhoz kellene, hogy belevágj új dolgokba. Aztán egy idő után már a világ legjobb lehetőségei is elmennek az orrod előtt, mert az attitűdöd nincs meg, az a hozzáállás, ami a sikeres emberek legnagyobb kincse. Azt javaslom, hogy amikor az élet eléd hoz egy lehetőséget, hallgass a szívedre. Ha jól érzed magad tőle, ne gondolkozz sokat, kezdd el, csináld, és köteleződj el. Döntsd el, hogy bármi is legyen a lehetőség, profivá válsz benne! Ez a hozzáállás mindennek az alapja, egyébként kár is belefognod. Mentoraimtól tanultam, hogy 10 000 óra aktív tevékenység és tanulás szükséges ahhoz, hogy egy adott terület szakértőjévé fejleszd magadat. Szóval amíg ennyit nem tettél bele, tilos befejezni. Én ezt egy dologgal kiegészíteném: ha az utadat járva azt veszed észre, hogy már semennyire nem élvezed a tevékenységet, hagyd abba és keress valami más lehetőséget magadnak. Ugyanis sokkal fontosabb az út élvezete, mint az út végén elért cél.

Amikor már tudod, mit lenne szükséges tenned, de mégsem teszed, "le vagy bénulva":

Ilyenkor a legtöbben valami külső motivációban reménykednek, célokat tűzünk ki, amelyek jelentős részében már a kitűzés pillanatában sem hiszünk, de ez más lapra tartozik. Motivációs tréningekre járunk, motivációs videókat nézünk, motivációs könyveket olvasunk, mindegy is mi az, csak motiváljon. Igen ám, de a legtöbb embernek ezután sem változik az élete, csak egy ideig jobban érzi magát picivel. Kicsit olyan ez, mint a drog vagy az alkohol.  De aztán a vége csalódás, csak talán még fájdalmasabb. Nem azt mondom, hogy minden motivációs cucc rossz, sőt. Ezek nagyon jók akkor, ha az alapvető hozzáállásod rendben van. Adni akarok Neked egy nagyon aprónak, jelentéktelennek tűnő titkot, ami azt gondolom, hogy az élet egyik legnagyobb csodája, mégis nehezen hisszük el. 

Semmire sincs szükséged ahhoz, hogy álmaid életét éljed. Minden már most ott van benned. Nem a célok, nem a motiváció, nem a tippek, trükkök, taktikák fogják az életedet megváltoztatni.

Ahhoz, hogy ki tudj lépni a "lebénultság" állapotából, egyetlen tényszerű dolgot fogadj el tőlem, és nem baj, ha még nem hiszel magadban, nem baj, ha még nem hiszel a lehetőségben,  higyj ebben az egyetlen dologban:

"Ha legyőzöd az első lépés félelmeit, vagyis a félelmeid ellenére cselekszel, minden következő lépés egyre könnyebb lesz, és menet közben meglesz a célod, meglesz a bátorságod, meglesz a hited, és remekül fogod érezni magadat."

Vagyis a sorrend fordított. Nem lehet igazán hinni célokban, nem lehetsz igazán bátor, nem használhatod ki az utadba jövő lehetőségeket, ha gondolkozol. A tett az egyetlen, ami számít. A tett az egyetlen, ami változtatni képes. Higgy benne, hogy az első lépés megtétele után minden egy csapásra megváltozik. Minél jobban félsz tőle, minél ijesztőbbnek tűnik a tett, annál gyorsabban végezz vele. Hidd el, túl fogod élni. És ha növekedésre vágysz, a rossz hírem az, hogy ez az egyetlen út. 

Szóval a recept a következő: Ragadd meg az első lehetőséget, ami az utadba kerül, és ne fejben akard megtudni, Neked való-e, hanem kezd el csinálni, ha a szíved ezt diktálja. A szíved egyik hangja feléd a lelkesedés. Ha lelkesít, van dolgod vele, ha nem lelkesít, nincs. Kötelezd el magadat, hogy profivá válsz a területen, amihez 10 000 óra szükséges. Ismerd meg, hogy mit szükséges megtenned, és kezd azokkal a lépésekkel, amelyektől a legjobban félsz. :) A siker garantált!