Az egyetlen igazi célod a belső változás lehet

Time for change

Ezt a blogbejegyzést egyetlen sorban is le lehetne tudni: Ahhoz, hogy a külső körülményeid változzanak, először belül szükséges más emberré válnod. Bevallom, ez a kedvenc témám. Többek közt azért, mert életemnek ezen a területén volt, van és lesz a legtöbb munkám. És most már úgy gondolom, hogy mindannyiunknak, nemcsak nekem. 19 éves korom óta vállalkozom, és minden, ami az eddigi életemben történt velem, örömmel tölt el, és nem cserélném le a múltam egyetlen percét sem. Minden, amin eddig keresztül mentem, legyen az jó, vagy rossz, azért volt, hogy emberileg fejlődjek, más emberré váljak általa. A felnőtt életem első 10 évét a tudatlanság időszakának nevezem. Ebben az időszakban jellemzően a körülményeim hatására cselekedtem,a körülmények határozták meg az életemet, és az engem körülvevő embereknek nagyobb hatása volt az életemre, mint a saját döntéseimnek.  

Az élet a legnagyobb tanítómester. Ez alatt a 10 év alatt voltak nagyon jó körülményeim, amikor jó irányba futott a szekér, és bizony a nem tudatos viselkedésnek volt negatív eredménye is, amelyet nagyon nehezen viseltem el.

Egy ilyen igazán negatív történés indított el azon az úton, hogy magammal szükséges sokkal többet foglalkoznom: azzal, hogy ki vagyok, kivé akarok válni, mi az értékrendem, mi és ki az, ami fontos az életemben. 

Elindultam az önfejlesztés útján, ami életem egyik legnagyobb szerelmévé vált. Kétségkívül rögös útnak nevezhetem. Az igazi hullámvasút csak azután következett, hogy elkezdtem szembenézni önmagammal, és elkezdtem kérdőre vonni bizonyos tetteimet, döntéseimet, gondolataimat. Ezen időszak legelején rengeteg frusztráció, tagadás és hasonló érzések kerítettek hatalmukba; bevallom, nem volt könnyű.

Szerencsére kitartottam, és sikerült egyre gyakrabban belső nyugalomra, belső békére találnom, és ez az állapot továbbra is kemény, kitartó munkával, új szokások beépítésével, javuló tendenciát mutat. :)

Életem első tíz évében a „titkot” kerestem. Most már azonosulni tudok maximálisan azzal a gondolattal, hogy „a sikernek nem titka, hanem ára van”.

A változást két részre bontom: egyik a külső változás, amikor különböző új szokásokat építesz be az életedbe, és a régieket pedig, amelyek nem jó irányba vitték az életedet, igyekszel elhagyni. 

Én is ezzel kezdtem. Voltak rövid távú sikerélményeim, de a tartós változás nem igazán akart beköszönteni, sokszor egyre frusztráltabbnak éreztem magamat.

A változás másik része a belső változás, amikor a jellemed és az élethez való hozzáállásod változik. Ez már egy sokkal mélyebb, stabilabb, megalapozottabb változást idéz elő, ha kitartóan végigmész az úton.

A belső változás szinte egy életen át tartó folyamat, de folyamatosan érkeznek a pozitív eredmények. Ezért könnyebb kitartani. 

Azt vallom, hogy a számtalan új szokás beépítése, amit elleshetünk más, sikeres emberektől, nem hoz tartós változást mindaddig, amíg el nem indul egy igazi, belső átalakulás. 

Az önfejlesztésem első időszakában volt olyan, amikor több, mint 20 különböző új szokást próbáltam beépíteni az életembe. Nem kell, hogy mondjam, mi lett az ereménye. Még nagyobb frusztráció, elégedetlenség, kudarc, mint azelőtt volt, mielőtt elkezdtem az önfejlesztéssel foglalkozni. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sokan vannak ugyanígy az életben.