Rendben vannak a biztosításaid?

Rendben vannak a biztosításaid?

A minap egyik régi barátommal volt találkozóm, aki kollégám volt még abban az időben, amikor biztosítások közvetítésével foglalkoztam. A találkozó célja azonban nem csupán baráti csevej volt, hanem egy nagyon fontos dologban kértem Laci barátom segítségét, ami kiemelt fontossággal bír saját és családom életére nézve. Átnéztük az összes meglévő biztosítási szerződésemet, és azok jelenlegi állását. Többet felmondtam, módosítottam, más biztosítóhoz vittem.

Régóta fontosnak tartom, hogy tartsuk rendben életünk ezen területét. Korábban halogattam az ezzel való aktív foglalkozást, de kb. 3 éve évente egy alkalommal átnézem biztosításaimat egy szakemberrel közösen, és ennek fontosságát tanítványaimnak is hangsúlyozom.

Neked rendben van pénzügyeidnek ez a területe? A 5Masters Programom alap tanításai közé tartozik, hogy anyagi helyzeted stabil alapokon nyugodjon, és ennek egyik alappillére a biztosításaid. Szabadulj meg a rossz biztosításoktól, és csak olyanokkal rendelkezz, amelyek jó ár/érték mellett kritikus helyzetben ténylegesen megvédenek Téged és szeretteidet.

Ezeken a területeken javasolt mindenképp rendet tenni:

1. Ingatlanbiztosítás
2. Autóbiztosítás
(kötelező, casco)
3. Életbiztosítás
4. Egészség- és balesetbiztosítás

Az életbiztosítást külön kiemelem. Véletlenül se téveszd össze a unit-linked, vagyis megtakarítással kombinált életbiztosítással. Sőt, ha ilyened van, a lehető leggyorsabban szabadulj meg tőle! Válaszd ketté életedben a megtakarítást és az életbiztosítást.

Felmérések igazolják, hogy egy családnak átlagosan 3 évbe telik anyagilag túlélni a legfőbb családfenntartó elvesztését, ezért azt tanítom, hogy legyen olyan biztosításod, amelynek fedezete a szeretteid számára legalább ennyi időre biztosítja a gondtalan megélhetést. Ne köss csak azért, hogy legyen valamilyen. Ha bekövetkezik a legrosszabb, Neked már mindegy, de akik utánad maradnak, azoknak baromira nem lesz mindegy, mit köszönhetnek majd a biztosításod meglétének. Ha jelzáloghiteled van, alakítsd úgy, hogy a biztosító azt követően, hogy végtörleszt a bankodnak, még a családtagjaidnak is utaljon tisztességesen.

Ha a fenti 4 területet ki tudod pipálni, még az alábbiakat is vedd számításba:

1. Jogvédelmi biztosítás (nekem van, nagyon jónak tartom, gyakorlatilag bármilyen szerződéses kötelemből fakadó jogvita, peres eljárás során felbecsülhetetlen segítséget nyújthat);
2. Vállalkozásoddal kapcsolatos események biztosítása (ha van vállalkozásod).

Én magam ugyan már hosszú évek óta nem foglalkozom aktívan biztosításokkal, fókuszomat teljesen más jellegű dolgokra helyeztem, úgy érzem, megfelelő tudással rendelkezem e területen. Fontosnak tartottam viszont, hogy olyan emberrel karöltve optimalizáljam biztosításaimat, aki ismeri e terület napi szintű aktualitásait, és valódi szakértője a területnek.

Számorda is az a legfontosabb tanácsom, hogy olyan szekemberrel dolgozz, aki valóban segíteni tud. Ha az ember jó szakembert választ, éves szinten átlagosan 150 000 Ft-ot takaríthat meg a biztosításain.