A jó üzlet 4 legfontosabb pontja

Rendszeresen kapok olyan kérdéseket, hogy egy befektetés mennyire kockázatos, vagy mennyire biztos a hozam. Az a véleményem, hogy a kérdések önmagukban nem helyénvalóak. Egy gyakorlati példán keresztül szeretném bemutatni, miért gondolom így. 

Egyik ügyfelem méhészeti vállalkozásban érdekelt. Mikor legelőször mesélt róla, bevallom, még nekem is szokatlan volt ez az ágazat. Vagyis ha akkor kellett volna véleményt formálnom, számomra egy hiper kockázatos területnek tűnt. Sajnos a legtöbben itt követjük el a hibát, úgy akarunk döntést hozni egy befektetésről vagy üzleti lehetőségről, hogy nincs meg a döntéshez szükséges tudásunk. Azóta az ügyfelem sokat mesélt a tevékenységről, és napról napra egyre kisebbnek éreztem a projekt kockázatát.  Megtudtam, hogy milyen állami támogatások vannak az ágazaton belül, megismertem a felvevő piacot, és meggyőződtem arról, hogy az ügyfelem által tervezett 6-8 hónapos megtérülési idő teljesen reális.

Ha saját üzleti vállalkozásod van, vagy egy ilyet tervezel létrehozni, akkor az alábbi pontokat javaslom megfontolni:

1. Ne azon gondolkozz, hogy mekkora pénz van a bizniszben, hanem azon, hogy hogyan tudnál a lehető legtöbbet megtanulni a területről, a leggyorsabb időn belül (van-e lehetőséged mentorral együttműködni).

2. Ne a pénzügyi célokon görcsölj, mert az csak frusztrációt hoz az életedben, hanem inkább minden energiádat tedd bele a pillanatnyi munkádba, és törekedj azt elvégezni a tőled telhető legnagyobb tökéletességgel, az eredmények, így a pénz is, természetes következmények lesznek.

3. Köteleződj el legalább 3 évre a terület mellett. Ennyi idő kell ahhoz, hogy ha napi rendszerességgel foglalkozol vele, akkor kiemelkedő szintre fejleszd magadat.

4. És a legfontosabb, hogy hallgass a szívedre. Ha lelkesedsz a terület iránt, akkor van vele dolgod, ha nem lelkesedsz, akkor nyugodtan fordíts neki hátat, és keress egy másik "szerelmet".