Mezőgazdasági befektetési lehetőség vállalkozó szelleműeknek

A múlt hét folyamán lehetőségem adódott és részt vettem a 34. AGROmashEXPO és a 6. AgrárgépShow kiállításon, melynek otthont a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont adott. Idén 18 ország 350 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait. Mind a 9 pavilon és a hozzájuk tartozó szabadterület, összesen 38 ezer négyzetméter telt meg kiállítóval. A több ezer mezőgazdasági gépet bemutató eseményre nagy meglepetésemre, több mint 45 000 ember volt kíváncsi. Bődületesen sokan voltunk, és még mindig a hatása alatt vagyok. 

Nagyon sok mindenkivel volt lehetőségem beszélgetni, bemutatták az újdonságokat, a fejlesztéseket, a változásokat. Rengeteg hasznos információhoz és bemutató anyaghoz jutottam hozzá. Körülbelül percenként volt „aha”, és „azta” élményem, órákig tudnám mesélni. Folyamatosan azon járt, és azóta is azon jár az agyam, hogy mekkora lehetőségek vannak benne, és mennyire szerteágazó ez az ágazat. Nem tudom tudjátok-e, egy 2016-os traktor modell 50-60 000 000 Ft. Gyakorlatilag az ott bemutatott termékek mindegyike egy-egy új ötlet megvalósítása. Milyen csodálatos példája a megvalósításnak egy-egy kiállítás, hogy az emberi elme, és a kitartás mire képes. Bámulatos *.* Ha új élményekre vágysz, mindenképp próbáld ki, hogy az adott témában keresel kiállítást, ahol tanulhatsz, és láthatod, hogy igen, ő megcsinálta, akkor nekem is menni fog.

Többek között volt egy úriember, aki a mák ipari termesztésével foglalkozik. Azt hallottam tőle, hogy igen jövedelmező tevékenységről van szó. Termesztése nem igényel külön szakértelmet és hektáronként körülbelül 300-350 000 Ft biztos bevétellel lehet számolni. Mivel elég jól hangzott, ezért egy kicsit utánanéztem, hogy vajon mi is a máktermesztés folyamata. Ezt megosztom veletek is.

A mák egyike a legrégibb kultúrnövényeknek. Magyarországon, szántóföldön és a kiskertekben is elterjedt növény. Fő terméke a mag, amely étkezési alapanyag. Fontos termékei a máktokból kinyert alkaloidák, amelyek között van narkotikum, fájdalomcsillapító, altató, köhögést csillapító anyag is. Mivel kábítószer alapanyagról van szó, ezért engedélyköteles, szigorú nemzetközi szabályok korlátozzák termelését. Az alacsony és közepes hatóanyagú mákfajták kis területen, saját célú felhasználás esetén korlátozás nélkül termeszthetőek.

Jelenleg gazdasági szempontból a vegyipari alapanyagul szolgáló máktok a fontos. A magas hatóanyag-tartalmú mákfajtákat termeszteni csak a kijelölt belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetekkel kötött szerződéssel lehet. Az ily módon termelt mák területét a zöldtokos állapottól a betakarításig őriztetni kell és a máktok teljes mennyiségét a termeltetőnek át kell adni. 

A jó máktermés alapfeltétele a korai vetés. Az egész országban termelhető, de leginkább a tápanyagokkal bőségesen ellátott talajt kedveli. A mák magját egy-másfél cm mélyen kell a talajba tenni. Amikor a kikelt növények három-négylevelűek, akkor kell az állományt megritkítani úgy, hogy a sorban a tövek 5-6 cm-re legyenek egymástól. A máknak sokféle betegsége és kártevője van. A vetést óvni kell az gyomosodástól, a peronoszpórától, a levéltetvektől és egy jellegzetes kártevőtől, a máktokbarkótól. A máknövény a fejlődésének kezdetén sok vizet igényel, később inkább a szárazságot kedveli, de ekkor csak meleg időjárású helyeken fejlődik jól. Fényigényes növény, védeni kell a szelektől. A mák tenyészideje 120-150 nap. A frissen betakarított mákot szikkasztani kell, mert a nedves mag befülled. A mákszárat hasznosíthatjuk a kert fagyérzékeny növényeinek téli bekötözésére.

Összességében arra jutottam, hogy nagyon sok mindenre kell odafigyelni, ahhoz, hogy valóban jövedelmező tevékenységről legyen szó. Szükséges hozzá, hogy rendelkezz megfelelő földterülettel, minden szerződésed és engedélyed rendben legyen és az előírásoknak megfelelően végezd a tevékenységet. Vállalkozó szellemű érdeklődőknek érdemes részletesen utánajárni.

Pintér Dóri