Pánikreakciók a befektetési területen

Az elmúlt napokban páran megkerestek, hogy “Úristen, mi lesz most?”. Éreztem a hangukon a remegést, még ha leplezni is próbálták szégyenükben, hogy félnek.

Meglepő módon kevesen voltak, sokkal több ilyen típusú megkeresést éltem át 2008-ban. Talán lehet abban reménykedni, hogy fejlődünk, és egyre kevesebben félünk indok nélkül?

Úgy döntöttem, hogy leírom, mit gondolok én a mostani helyzetről. Sokszor hangoztattam már az elmúlt években Robert Kiyosaki szavait, nincs biztonságos befektetés, csak biztonságos befektető.

A pénzügyekben, mint ahogy az üzleti életben is, NEM attól vagy biztonságban, hogy mi történik a környezetedben, hanem, hogy Te mit tudsz kezdeni a helyzettel.

Egyetlen út van abba az irányba, hogy minél kevesebb veszteséget élj meg akár befektetőként, akár vállalkozóként, az pedig a tudásod fejlesztése. Kizárólag a tudásod növelésével van esélyed erős biztonságérzetre, mégpedig tartós, nem a külső körülmények illúziójára épített, hanem belső biztonságérzetre.

Tudás nélkül, kompetencia nélkül a világ legnyugodtabb időszakában is emberek milliói élnek át súlyos veszteségeket az üzleti élet, befektetési terület széles spektrumában.

Aztán vagy a külső körülményeket, vagy magát a területet, például a tőzsdét okolják ezért.

Ugye milyen furcsa lenne, ha gyerekkorunkban, amikor először leestünk a bicikliről, életünk végéig a biciklit szidnánk? Még gyerektől sem tudjuk ezt elfogadni, pedig felnőttként a legtöbben így viselkednek.

A jelenlegi helyzetben két dolgot javaslok határozottan megtenni:

  1. Járj nyitott szemmel, a “zavarosban jó halászni” elvén a mostani időszak rejti az elmúlt 15-20 év legnagyobb üzleti, befektetési lehetőségeit.
  2. Ahhoz, hogy ezeket a lehetőségeket észrevedd, egyetlen dologra van szükséged. Nem pénzre, kapcsolatokra, szerencsére, ihletre, megérzésre, és még sorolhatnám. Kizárólag tudásra van szükséged, de arra nagyon. Ha nincs tudásod, akkor most is, és virágzó gazdasági körülmények között is bukásra vagy ítélve. Vagyis a legjobb, amit a mostani időszakban megtehetsz, az a pánikolás, “agyalás”, helyett inkább az, hogy kezedbe veszel minél több könyvet, kihasználva azt, hogy ráadásul még több időd is van most, és tanulsz, képzed magad, hogy ne áldozat legyél és a körülményeket okold a sikertelenségedért, hanem, hogy kezedbe tudd venni az életed irányítását, és mosolyogva élj a kínálkozó lehetőségekkel, mert abból most lesz bőven.

Vigyázzatok magatokra! Vigyázzunk egymásra!