A pénzügyi gondok alapvető okai

Ez a blogbejegyzésem arról fog szólni, hogy mi az a pár dolog, ami ha az ember életében kimarad a pénzzel kapcsolatban, akkor bármennyi pénzt is csinál az életében, nem lesz képes komolyabb anyagi sikert elérni.

Nekem ez a pár tanulság az életemben súlyos pénzekbe került. Lehet, hogy első olvasásra túl egyszerűnek, jelentéktelennek tűnik, de hidd el, ezek betartása hozhatja meg az életedbe a bőséget.

Szinte minden embernek van havi bevétele, kinek több, kinek kevesebb. Ebben a körben nem a méret a lényeg. Ismerek olyanokat, akik havi milliós jövedelemből sem képesek növekedést elérni az életükben. Nem az az első kérdés, hogy mennyi pénzt keresel, hanem sokkal inkább az, hogy mit kezdesz vele. Az anyagilag sikertelen ember először költ, és abban bízik, hogy a hó végére marad valami, amit majd meg tud takarítani, be tud fektetni.

A sikeres ember először magát fizeti ki. A bevétele minimum 10%-át minden hónapban, ELŐRE elkülöníti egy számlára. Te rendelkezel már egy vésztartalékkal, ami legalább 3 havi kiadásaidat fedezi? Ha még nem, kezdd el először ezt a kalapot feltölteni, javaslom, hogy egy biztonságos,  banki lekötött betétet válassz erre a célra, amelyet bármikor "fel tudsz törni".      

A következő 10 %-át a jövedelmednek adakozd el, és a maradékból élj meg. 

Elképzelhető, hogy elsőre ezek a számok számodra ijesztően magasak. Nem az a jó  hozzáállás, hogy csökkentsük le a mértékét az adakozásnak, megtakarításnak. Sokkal  helyesebben jársz el, ha azon gondolkozol, és azon dolgozol, hogyan tudod megnövelni a  bevételeidet. 

Következő érdekes téma a kiadások kezelése.    

Robert G. Allentől tanultam meg, mit jelentenek a milliomos másodpercek. Naponta átlagosan 3-5 kiadásod van. Ha minden kiadásod előtt pár másodpercet gondolkozol, eldöntve, hogy egyáltalán szükséged van-e az adott dologra, vagy csak megszokásból cselekszeldővel milliókat érő másodpercekké duzzad ez az idő. Itt azt is végig tudod gondolni, van-e esély az adott dolgot olcsóbban beszerezni. 

Minden kiadásodat rögzítsd fel magadnak. Havi szinten elemezd ki, mire megy el a pénzed. Sokkal könnyebb 1000 Ft-ot megtakarítani, mint megkeresni. 

Van különbség a között, hogy zsugori vagy, és a között, hogy tudatosan bánsz a pénzeddel, folyamatosan felülbírálod a kiadásaidat. 

Legtöbbünk azt gondolja, hogy ezeknek a jelentéktelennek tűnő dolgoknak nincs komoly hatása az életünkre, sokkal inkább azzal foglalkozik, hogyan lehet "nagy pénzt" csinálni. Megsúgom, először is helyesen bánva a kicsivel.