Hatékony stresszkezelés a mindennapokban

Érezted már, hogy a hullámok összecsapnak a fejed felett? Mindennel el vagy csúszva, és kapsz még néhány feladatot sürgős határidővel? Feszült vagy és azt sem tudod, mihez kapj, és kezded érezni, hogy eleged van?

A stressz lelki működések zavara. Ebben az állapotban gyenge a terheléstűrés és a teherbíró képesség, valamint alacsony a konfliktustűrés és a problémakezelés. A stressznek két alapformája van: az egyik a kellemes, a másik pedig a kóros, illetve káros stressz.

Mikor a szervezetünket stresszhatás éri felszaporodnak a hormonok, a szervezet mobilizálja a tartalékait. Eredménye pedig többek között szapora szívverés, szaporább légzés és vérnyomás-emelkedés. Amennyiben ez az állapot túl hosszú ideig, tartósan fennáll, a szervezet kimerül, egészségkárosodás és betegség következhet be. Ezért nagyon fontos, hogy felismerd és higgadtan kezeld a helyzeteket, vagy elkerüld a konfliktusokat.

Mi okozza a feszültséget? Min lehet változtatni, hogy ezt elkerüljük?

Mindenki és minden helyzet más, mindenkire különböző módokon hatnak a helyzetek, körülmények. Ezért nagyon fontos, hogy felismerjük, átgondoljuk és a legközelebbi hasonló helyzetben tudatosan elkerüljük azt. Ehhez készíthetünk egy naplójegyzetet vagy feljegyzéseket.

Nézzünk egy példát:

Helyzetleírás: 5 óra 57 perc, a busz elmegy az állomásról, nélkülem.

Gondolataim: El fogok késni a munkahelyemről, a főnököm le fog „cseszni”.

Érzéseim: Dühösnek érzem magam, frusztrált vagyok, gyűlölöm a BKV-t.

Viselkedésem, cselekedeteim: Nincs mit tenni, várok a következő buszra.

Következmények: Tanulok az eseményekből, holnap 5 perccel korábban kelek fel.

Amikor már belekerülünk egy helyzetbe, mely számunkra problémát jelent, és kezdünk felfokozott állapotba kerülni, érdemes feltenni magunknak az alábbi négy kérdést, és a válaszok alapján megoldani a helyzetet (FILÉ módszer).

Fontos-e nekem ez az adott helyzet?

Indokoltak-e az érzéseim, gondolataim az objektív tényeket is figyelembe véve?

Lehet-e pozitívan befolyásolni a helyzetet?

Érdemes-e tennem valamit, figyelembe véve a saját és mások gondolatait?

Amennyiben mind a négy kérdésre igennel válaszoltál, határozd meg pontosan a problémát, tisztázd a céljaid a helyzettel kapcsolatban, keresd meg az összes megoldást, hozz döntést, hogy melyiket valósítod meg, szükség esetén pedig kérj segítséget másoktól.

Amennyiben valamelyik kérdésre nemmel válaszoltál, akkor tudatosan változtasd meg a gondolataid áramlását, és olyanra tereld a figyelmedet, ami valóban fontos, és érdemes vele foglalkoznod. Próbáld meg tudatosan elkerülni vagy pozitívra fordítani a téves, hibás, negatív gondolatokat.

Néhány jótanács a stresszmentes mindennapokért:

 • Sport a stressz ellen lehetőleg a friss levegőn – javítja a hangulatot
 • Elegendő alvás
 • Helyes táplálkozás
 • Tudatos légzés - az egyenletes légzés automatikusan csökkenti a stressz hormonok szintjét a szervezetünkben, mérsékli a szívverések gyakoriságát és csökkenti a vérnyomást.
 • Relaxáció - a testi-lelki egyensúlyért
 • Egyszerűsítsd az életed:
  • környezet egyszerűsége, pl. rend a lakásban
  • egészség megőrzése, pl. ha nem vigyázol rá, jönnek a betegségek, ami újabb stresszt okoz
  • pénzügyek egyszerűsítése
  • időbeosztás optimalizálása
  • kapcsolatok egyszerűsítése
  • párkapcsolat egyszerűsítése
 • Nyugtató és élénkítő szerek hanyagolása - a kávé, a dohányzás, az alkohol, a drogfogyasztás, teljesítményfokozó szerek, a túlzásba vitt evés – nem evés átmenetileg enyhítheti a panaszokat, de hosszú távon súlyosbítják a tüneteket, és még több szenvedést okoznak.

Gondoljuk át, melyek azok a helyek, tárgyak, emberek, társaságok, kedvenc időtöltések, amelyek megnyugtatnak és energiával töltenek fel bennünket. Ezeket keressük meg és használjuk bátran.

Figyeljünk arra, ami körülvesz bennünket, használjuk érzékszerveinket, figyeljünk rendszeresen a légzésünkre, relaxáljunk, használjuk a progresszív relaxációt, figyeljünk a mozgásokra, gondolatainkra, érzéseinkre, és garantáltan csökkennek a káros stressz által okozott panaszok.

 

Pintér Dóri

Figyelem!

Régóta vágysz arra, hogy több időd és több pénzed legyen a Számodra igazán fontos dolgokra?

Ismerd meg az első 3 titokzatos lépést egy ebéd áráért, ide kattintva nézd meg a részleteket!

 

Iratkozz fel, hogy elsőként értesülj minden új cikkünkről, bejegyzésünkről és videónkról!