Mi az az egyetlen dolog, amivel végre ellenőrzésed alá vonhatod a pénzügyeidet?

A legtöbben vágynak arra, hogy saját irányításuk alá vegyék a pénzügyeiket, de a legelső lépést is kevesen teszik meg. Bízom benne, hogy Te kivétel vagy. Az „Anyagi Függetlenség 5 éven belül” című tréningprogramom 7 lépésből tevődik össze, és amiről ma írok, az a nulladik, mindent megelőző lépés. Egyetlen tuti módszert ismerek arra, hogy a teljes ellenőrzésed alá vond az anyagi helyzetedet, az pedig nem más, mint a személyes költségvetés elkészítése, havi rendszerességgel, még az adott hó megkezdése előtt. 

A személyes költségvetés tételesen tartalmazza az adott hónapra betervezett költségeidet és bevételeidet.

A költségeknél előny, ha már most vezeted őket, mert akkor könnyebb tervezni, ha már van konkrét múltbeli adat. Ha még nincs ilyened, akkor tervezd meg a legjobb tudásod szerint. 

A bevételeidnél szintén tervezz bele mindent, amivel az adott hónapban számolni tudsz. 

A költségvetés fő előnye, hogy előre tervezheted meg, mire megy el a pénz, nem utólag szembesülsz azzal, hogy fogalmad sincs, hová lett. 

Fontos továbbá, hogy ez egy rendszeres tevékenység, egy új szokás legyen az életedben. Minden hónapra elkészíted az adott havi költségvetésedet. 

A leghatékonyabb, ha a költségvetés családi, vagyis a pároddal együtt készítitek el, átbeszélve rendszeresen a dolgokat. Gyakran hallani, hogy a legtöbb házasság a pénzügyi problémák miatt megy tönkre. Szerintem ez nem így pontos, sokkal inkább a pénzről való kommunikáció hiánya miatt megy tönkre egy házasság. Egyszerűen nem beszélik meg együtt a pénzügyi kérdéseket, nincs közös tervezés (vagy inkább semmilyen sincs). Szóval a közösen elkészített költségvetés nemcsak a családi pénzügyekre lesz nagyon jó hatással, hanem magára a házasságra is. 

Azzal, hogy elkezdesz költségvetést készíteni, szembenézel azzal, ami eddig rossz érzéssel töltött el, vagy amitől eddig féltél. És azzal, hogy szembenézel vele, visszanyered az irányítást felette. 

Ha ez a nulladik lépés sikerült, akkor erre már tudsz építeni. Utána már képes leszel létrehozni a tartalékaidat, dolgozni az adósságaidon, növelni a bevételedet, és így tovább.