Csak a tervezők képesek megvalósítani, a célkitűzők álmodozók maradnak

Hallottál már olyanról, hogy tűzz ki célokat, legyenek konkrét céljaid? Szerintem már a hátadon áll fel a szőr ettől. :) Mint ahogy egyébként sokmindenki másnak. Ebben a blogbejegyzésben megosztom Veled azt, ahogy én gondolkodom a célkitűzésről.

Kétségkívül fontos, hogy tudd, hová akarsz eljutni az életed különböző területein. Természetesen minden ezzel kezdődik. Van egy kedvenc mondásom: "Az akadályok azok a szörnyű dolgok, amelyeket akkor veszel észre, ha leveszed a tekinteted a céljaidról!" :)  Szóval igen, rendelkezz célokkal. Légy nagyon konkrét. Ha a célod anyagi vonatkozású, "légy fillérre pontos". Felejtsd el az álmodozás típusú célokat:

- egészségesebb akarok lenni,
- gazdagabb akarok lenni,
- szebb akarok lenni,
- több szabadidőt akarok, stb.

Ezek nem célok, hanem vágyak, álmok. Ha nem konkretizálod, akkor nem tudsz elindulni a megvalósítás útján.

A konkretizáláshoz egy szuper hívókérdést javaslok: Miben tudom mérni, hogy haladok-e az utamon?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ tudj adni, fontos mérhetővé tenni a céljaidat. 

Ha ezzel megvagy,  jöhet a tervezés. Ehhez a ponthoz már nagyon sokan nem jutnak el, és pontosan ez miatt marad mindig az összes céljuk egy beteljesületlen álom. 

A tervezéshez szükséged lesz a pontos, mérhető, számszerű célodra, és egy határidőre. Határidő nélkül szintén esélyed nincs elindulni a megvalósítás útján, ugyanis szintén mérhetetlenné válik a célod. Többször hallok ilyet, hogy a határidő frusztrál. Ez a dolga. :) A pozitív, célra irányuló stressz egészséges, és hasznos. Természetesen a határidőt a saját céljaidhoz Te magad határozhatod meg. Határozz meg olyat, ami nem helyez rád negatív nyomást. 

Ha idáig is eljutsz, akkor következik a legfontosabb része a folyamatnak. Rendelkezel már mérhető, konkrét célokkal, határidőhöz kötve. Ezeket szépen lebontod kisebb egységekre. Lesznek éves, havi, heti, napi céljaid. Tudod, az elefántot sem egyben fogyasztjuk el. :)

És most jön a tuti recept, ami garantálni fogja, hogy eléred a céljaidat, bármilyen nagyok is azok. Tevékenységeket rendelsz napi szinten a céljaid mellé. Vagyis a tetteidet összhangba hozod az elérendő céljaiddal. Nézzünk egy példát. Ha fogyni akarsz 20 kg-t egy év alatt, akkor ez 1,67 kg, 0,42 kg hetente, 0,06 kg naponta. :) 

A kérdés innentől kezdve csak az, hogy mit szükséges tenned, hogy a havi, heti, napi céljaid teljesüljenek. És ugyanennyire fontos az is, hogy mit ne tegyél, mi az, ami ellenkező irányba visz.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy oké, de honnan tudjam, hogy mit tegyek, és mit ne tegyek? Erre a válasz nagyon egyszerű: keress olyan személyt, aki már megcsinálta előtted azt, amire Te készülsz. Aki már elérte azt a célt, amit Te kitűztél magadnak, és kérdezd meg, ő milyen tetteknek köszönheti az eredményt. :)