Te már tudatos vásárló vagy?

Te már tudatos vásárló vagy?
A 5Masters képzési programomon belül tanítom, hogy mit jelent a tudatos vásárlás. Nem vagyok híve a garasoskodásnak. Tény, hogy így is gazdagodnak meg emberek, viszont a véleményem egyezik Robert Kiyosaki erre a témára megfogalmazott véleményével: az ilyen emberek gazdagon is garasoskodnak tovább, és elfelejtik élvezni az életet. Sokkal fontosabbnak tartom ennél azt, hogy az impulzív vásárlóból válj tudatos vásárlóvá.
 
A legtöbben, akik nem urai a pénzügyi helyzetüknek, szinte kizárólag az érzelmeikre hallgatnak, amikor vásárlási döntésről van szó. A tudatos vásárló ezzel ellentétben előre megtervezi minden hónapban, hogy pontosan mire mennyi pénzt fordít. És nemcsak megtervezi, hanem tartja is magát a tervhez, következetesen. 
 
A tervezés nem jelenti azt, hogy nem fogod élvezni az életet, nem veszel magadnak olyan dolgokat, amelyek örömet okoznak, hanem azt jelenti, hogy kézben tartod a pénzed feletti irányítást, Tiéd a kontroll. Nem adod át a gyeplőt az érzelmeidnek.
 
Nemcsak az fontos, hogy tervezd meg, és tartsd is be a tervet, hanem a vásárlás hogyanja is nagyon komoly jelentőségű. A jelenlegi, marketingdús világban már nem könnyű eligazodni az ajánlatok között, és nehéz eldönteni, hogy hol költsük el a pénzünket.
 
Én az elmúlt években számtalan hűségprogramot, kezdvezményrendszert teszteltem le, próbáltam ki. Meg kell mondjam, voltak közöttük nagyon hasznosak, és még több volt, ami említésre sem méltó, mert nem igazán találtam meg benne azt, hogy nekem, fogyasztónak miért jó használni a rendszert.
 
Évek óta figyelemmel kísérem egy számomra nagyon szimpatikus üzletember munkásságát e területen, aki most egy komoly mérföldkőhöz érkezett. Az a véleményem, hogy nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is maradandót alkotott a tudatos vásárlás segítésében. Nemcsak abban zseniális a rendszere, amilyen kedvezményekkel tud vásárolni a felhasználó, kedvezménykártya-tulajdonos, hanem abban is, ahogy ez a kedvezménykártya el tud jutni a fogyasztók tömegéhez.